Δελτίο Τύπου της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος: 10 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία»

H Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση για θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Το φετινό μήνυμα του οργανισμού World Federation for Mental Health και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι: «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα – Μental Health is a Universal Human Right». 

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος από την ίδρυσή της θέτει την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στο επίκεντρο της λειτουργίας της, μέσα από δράσεις και προγράμματα: ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τα δικαιώματα, καταπολέμησης του στίγματος ψυχικής υγείας, προώθησης της (αυτο)συνηγορίας των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και της κοινωνικής τους ένταξης,  και περιορισμού των ακούσιων νοσηλειών.

Στο πλαίσιο αυτό, το σποτ της φετινής καμπάνιας ευαισθητοποίησης της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος με τίτλο «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία» αναδεικνύει κάποιες θεμελιώδεις αρχές αναφορικά με τα δικαιώματα και την ψυχική υγεία:

Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα προστασίας της ψυχικής υγείας και το δικαίωμα πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 

Στα δικαιώματα είμαστε όλοι ίσοι. Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα.

Κανένα πρόβλημα ψυχικής υγείας δεν ακυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα δεν αποτελούν αιτία περιορισμού των δικαιωμάτων του ατόμου ή αποκλεισμού από τις αποφάσεις σχετικά με την υγεία του. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο ΠΟΥ παγκοσμίως τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζουν να βιώνουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί αποκλείονται από την κοινοτική ζωή και υφίστανται διακρίσεις, ενώ μεγάλος αριθμός δεν έχει πρόσβαση σε περίθαλψη ψυχικής υγείας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Κάθε άτομο έχει δικαίωμα να ζήσει μια παραγωγική και ικανοποιητική ζωή. Τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους πολίτες, όπως το δικαίωμα να ζουν μέσα στην κοινότητα, να εργάζονται, να χαίρονται τις κοινωνικές δραστηριότητες χωρίς αποκλεισμούς, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση.

Δείτε το σποτ στο κανάλι της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος στο ΥουΤube:

https://youtu.be/X7alXGTQT1M?si=Z3nfdWbwNpPBtvrE

Το σποτ δημιουργήθηκε με την ευγενική συμμετοχή των ακόλουθων ηθοποιών τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη: Τζωρτζίνα Λιώση, Μανώλης Μαυροματάκης, Λίλα Μπακλέση, Γιάννης Χατζηγεωργίου Σκηνοθεσία: Πιέρρος Ανδρακάκος Μοντάζ: Κλέα Μιχαηλίδου Σπικάζ:  Διονύσης Τσιρώνης

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, φορείς από όλον τον κόσμο ενώνουμε τις φωνές μας για να προστατέψουμε το δικαίωμα όλων μας στην ψυχική υγεία σε μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία. 

 Λίγα λόγια για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981, από τον καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και την ομάδα συνεργατών του. Η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος εργάζεται με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιείται: Αττική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Έβρος – Ροδόπη. Ετησίως η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 3.400 ωφελούμενους ανά έτος. Οι υπηρεσίες της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος παρέχονται δωρεάν και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. 

Αναλυτικές πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος: www.ekpse.gr